Onroerendezaakbelasting betalen (woning)

Wij bepalen de waarde van uw huis, gebouw of grond ieder jaar opnieuw. Deze waarde noemen we de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). De hoogte van de onroerende-zaakbelastingen (OZB) hangt af van de WOZ-waarde. 

Taxatieverslag bekijken

De persoon die wij op de aanslag gemeentelijke belastingen hebben gezet kan inloggen met DigiD. Een ondernemer kan inloggen met E-Herkenning.

WOZ-taxatieverslag bekijken (DigiD of E-Herkenning)

Een kopie van het WOZ-taxatieverslag kunt u ook via een e-mail aanvragen. Stuur uw gegevens naar info@overbetuwe.nl. Wij sturen u binnen enkele dagen bericht.

Hoe we de WOZ-waarde van uw huis of gebouw bepalen

De WOZ-waarde van uw huis of gebouw bepalen we door te kijken naar de prijzen waarvoor vergelijkbare huizen of gebouwen in uw buurt zijn verkocht. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld scholen. De waarde die uw huis of gebouw had op 1 januari van het vorige jaar, bepaalt de WOZ-waarde voor dit jaar. Als u in het vorige jaar uw huis of gebouw heeft verbouwd, dan bepalen we de waarde van uw huis of gebouw zoals het was op 1 januari 2023.
Bekijk voor meer informatie naar onze video.

 

WOZ bij nieuwbouwwoningen en bij verbouwing

Verandering van uw woning

Als een woning tussen 1 januari 2022 en 1 januari 2023 is veranderd door bijvoorbeeld een verbouwing of verbetering, kijken we hoe de woning er uit ziet op 1 januari 2023. En dan bepalen we een waarde. De WOZ-waarde van een woning kan op die datum dus hoger zijn als u de woning hebt verbouwd of veranderd. Hierbij kunt u denken aan o.a. plaatsen van een dakkapel, een renovatie of een ander soort uitbreiding. U krijgt ons besluit over de WOZ-waarde dan iets later, maar uiterlijk eind mei.

Nieuwbouw

Als een woning of bedrijfsruimte op 1 januari 2023 nog in aanbouw was, kijken we naar dat deel dat al gebouwd was. Met daarbij de grondwaarde. En dan bepalen we de waarde over hoe het er op 1 januari 2023 er uit zag. U krijgt ons besluit over de WOZ-waarde dan iets later, maar uiterlijk eind mei.

In gesprek over de WOZ-waarde

Bent u het niet eens met ons besluit over uw WOZ-waarde? Dan raden wij u aan een afspraak te maken. U kunt uw vragen stellen en wij kunnen deze beantwoorden en uitleggen hoe we op de WOZ-waarde zijn gekomen.

Afspraak maken voor een WOZ-gesprek

Bent u het na de afspraak nog steeds niet eens met ons besluit over uw WOZ-waarde? Dan kunt u bezwaar maken

 
Soort OZB-tarief 2023
Woning (alleen voor de eigenaar) 0,0808% van de WOZ-waarde
Niet-woning (eigenaarsdeel) 0,1650% van de WOZ-waarde
Niet-woning (gebruikersdeel) 0,1334% van de WOZ-waarde

WOZ en OZB als u verhuist

  • U betaalt OZB voor het hele jaar. Bij verkoop van een huis of gebouw verrekent de notaris deze belasting met de nieuwe eigenaar of huurder.
  • Als u na 1 januari eigenaar of gebruiker van een huis of gebouw bent, kunt u de WOZ-beschikking schriftelijk opvragen bij de gemeente. Stuur een e-mail naar info@overbetuwe.nl. Of schrijf een brief en stuur deze naar Gemeente Overbetuwe, Postbus 11, 6660 AA Elst. U krijgt dan binnen 6 weken de WOZ-beschikking.

U heeft geen aanslag ontvangen

Misschien heeft u aangegeven dat u uw belastingaanslag wilt ontvangen in uw Berichtenbox. Dan staat uw aanslag daar voor u klaar. Ga hiervoor naar MijnOverheid (met DigiD).

Let op: Geef aan dat u een e-mail wilt krijgen als er een bericht in de Berichtenbox klaarstaat. Zo weet u zeker dat u er op tijd aan wordt herinnerd dat u de lokale belastingen moet betalen.

Tip: Op Seniorweb.nl staat stap voor stap uitgelegd hoe u de instellingen van de Berichtenbox kunt aanpassen.

Meer informatie