Bouwen en wonen

 • Ruimtelijke plannen (o.a. bestemmingsplannen)

  Altijd al willen weten wat wel of niet mogelijk is in uw woonomgeving?

 • Omgevingsvergunning

  Gaat u bouwen, verbouwen, iets slopen of een boom van de gemeente kappen? Dan is het misschien nodig om een omgevingsvergunning bij ons aan te vragen.

 • Prioritering woningbouw

  Wij geven de beste plannen voorrang en versnellen zo de woningbouw.

 • Bouwprojecten

  Een overzicht van de bouwprojecten waar gemeente Overbetuwe aan (mee)werkt. Bent u op zoek naar een woning of kavel? Vraag het aan uw lokale makelaar.

 • Houtrook

  Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar wat voor de 1 gezellig is, kan voor de ander hinderlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen last heeft van de rook van hun buren. Sommige mensen krijgen ook gezondheidsklachten door de rook. Hier staat informatie voor mensen die hout stoken maar óók voor degenen die er last van hebben.

 • Duurzaam Overbetuwe

  Wilt u weten wat u thuis kunt doen om duurzamer te zijn? Of welke ideeën er in de gemeente zijn? Bekijk hier alle informatie over een duurzaam Overbetuwe.

 • Huur- of koopwoning vinden

  Voor het vinden van een huurwoning en/of aanvragen van een urgentieverklaring, kunt u terecht bij Entree en/of Woonstichting Valburg.

  Voor starters op de woningmarkt is er de Starterslening. Deze lening biedt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen.

 • Landschap

  We zijn trots op ons mooie Overbetuws landschap. We willen het behouden en versterken. Dat doen we op verschillende manieren en plekken. Via onderstaande samenvatting kunt u doorklikken naar meer informatie.

 • Welstand en Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK)

  Gebouwen en de omgeving vormen het uiterlijk van de dorpen en het buitengebied in onze gemeente. Dit noemen we welstand. Als u gaat bouwen of verbouwen, moet het plan voldoen aan de eisen uit de Welstandsnota. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) beoordeelt of bouwplannen en ruimtelijke plannen voldoen aan de welstandseisen.

 • Bestrijding eikenprocessierups

  In de maanden mei t/m augustus leeft de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom bestrijden we deze rupsen intensief. Ziet u eikenprocessierupsen in een boom in de openbare ruimte? Maak dan een melding via de Fixi-app. Zitten er eikenprocessierupsen in een boom op uw eigen terrein? Schakel dan zelf een boomverzorgingsbedrijf in.

 • Bestrijden Japanse duizendknoop

  Japanse duizendknopen kunnen straten en tuinen slopen. De wortels van de plant kunnen door kieren en scheuren groeien. Daardoor kan de duizendknoop schade maken aan funderingen, muren, straten en dijken. Verwijder het plantje daarom met zoveel mogelijk van de wortel. Gooi de plant en de wortels altijd bij het restafval om verspreiding te voorkomen.

 • Bestrijden reuzenberenklauw

  De reuzenberenklauw kan zich snel uitbreiden en daarbij andere inheemse plantensoorten verdringen. De plant is giftig en kan bij aanraking bij mensen ernstige brandwonden veroorzaken. Ook honden lopen risico. Ook in de gemeente Overbetuwe komt deze reuzenberenklauw voor. Als u de bloem van de reuzenberenklauw verwijdert, voordat er zaad groeit, voorkomt u verspreiding van de plant.

 • Omgevingswet

  In 2022 is het zover: dan gaat de Omgevingswet van start. Deze wet versimpelt de regels voor ruimtelijke ontwikkeling. Wat gaat er precies veranderen? Wat betekent de Omgevingswet voor jou als inwoner of ondernemer?