Bestrijden reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw kan zich snel uitbreiden en daarbij andere inheemse plantensoorten verdringen. De plant is giftig en kan bij aanraking bij mensen ernstige brandwonden veroorzaken. Ook honden lopen risico. Ook in de gemeente Overbetuwe komt deze reuzenberenklauw voor. Als u de bloem van de reuzenberenklauw verwijdert, voordat er zaad groeit, voorkomt u verspreiding van de plant.

Zelf bestrijden

De reuzenberenklauw in uw tuin mag blijven staan. Wel moet u ervoor zorgen dat deze zich niet verder kan verspreiden. Staat de plant in de buurt van een sloot of beek? Dan is het extra opletten dat hier geen zaden in terecht komen.

Reuzenberenklauw is giftig en kan bij aanraking brandwonden veroorzaken! Gebruik beschermende kleding als u zelf met de plant aan de slag gaat. Bescherm ook uw ogen! Lees voor u met de plant aan de slag gaat ook wat u moet doen als u onverwacht toch met het sap van de plant in aanraking zou komen. Deze informatie vindt u op de website van de NVWA.

Bestrijding van de berenklauw kan op meerdere manieren.

  • Steek in het vroege voorjaar de jonge scheuten uit. Steek de wortel 15 tot 20cm diep uit. Dit herhaalt u steeds wanneer er weer een nieuwe scheut opkomt.
  • Maai de plant intensief
  • Als de plant tot bloei komt en u verwijdert de bloem vóórdat er zaad ontstaat, zal de plant na de winter niet meer terug komen. Omdat de zaden van de reuzenberenklauw tot wel 7 jaar na de verspreiding kunnen opkomen, kan het lijken of de plant wel terugkomt, dit zijn dan echter de zaailingen van zaad wat in eerdere jaren is verspreid.

U moet de bestrijding in de meeste gevallen meerdere jaren volhouden, totdat de plant niet meer terugkomt. De plantenresten kunt u bij het groenafval doen.

Bestrijding door de gemeente

De gemeente Overbetuwe bestrijdt de berenklauw al op plekken waar mensen in aanraking kunnen komen met de plant, bijvoorbeeld langs paden en bij speelplekken. Dit doen we door het uitsteken van de jonge planten. Groeit de plant in uw tuin ook voor een deel op gemeentelijk terrein? Geef dat dan aan ons door, dan kijken we samen hoe we de bestrijding kunnen aanpakken.

Reuzenberenklauw herkennen

Meer informatie over de bestrijding en hoe de plant te herkennen is leest u op de website van de Wageningen Universiteit. De reuzenberenklauw is een meerjarige plant die twee tot drie meter hoog kan worden. Hij heeft grote bladeren met haren. De stengel heeft paarse vlekken en ook haren. De plant bloeit met grote witte bloemschermen die wel een halve meter breed kunnen worden.                                                                                

Bij het herkennen van de plant is verwarring is mogelijk met de inheemse berenklauw. Deze blijft veel kleiner en heeft geen paarse vlekken op de stengel. Deze inheemse berenklauw hoeft niet bestreden te worden.