Bestrijding eikenprocessierups

In de maanden mei t/m augustus leeft de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom bestrijden we deze rupsen intensief. Ziet u eikenprocessierupsen in een boom in de openbare ruimte? Maak dan een melding via de Fixi-app. Zitten er eikenprocessierupsen in een boom op uw eigen terrein? Schakel dan zelf een boomverzorgingsbedrijf in.

Eikenprocessierups melden

Bestrijding door de gemeente

Preventieve bestrijding

Begin mei wordt de eikenprocessierups preventief bestreden. Hierdoor is er later in het jaar minder overlast.
Als de rups toch in een boom komt, dan gaan wij met speciale stofzuigers de rupsen wegzuigen. Als er veel meldingen binnenkomen kunnen we niet alle nesten even snel verwijderen en geven we prioriteit aan locaties waar het risico op overlast het hoogst is. Denk hierbij aan speeltuinen en woonbuurten.

Natuurlijke vijanden

Koolmezen, sluipwespen en kevers gaan de komende jaren helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups in Overbetuwe. Om deze natuurlijke vijanden van de rupsen te verwelkomen, hangt de gemeente nestkasten op voor de koolmezen. Voor de insecten gaat de gemeente experimenteren met een meer natuurlijke, gemengde bermbegroeiing. Op Landgoed Hemmen en aan de Steenovenlaan in Heteren, bij een rij eikenbomen waar vorige zomer veel nesten van eikenprocessierupsen in zaten zijn in totaal 80 nestkasten opgehangen. Ook is in de Steenovenlaan in Heteren een gemengd bollenmengsel geplant in de bermen. Dit trekt insecten aan, en die trekken weer vogels en vleermuizen aan: allemaal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. 
De resultaten op deze twee locaties worden intensief gevolgd, en op basis daarvan wordt de bestrijding de volgende jaren verder aangepast.

Wat u zelf kunt doen

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Na aanraking van de rupsen of haren niet gaan krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed wassen of spoelen met water. Zo nodig ook kleren wassen.

Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer informatie

De GGD geeft op haar website meer uitleg over de Eikenprocessierups
Ook landelijk wordt de bestrijding van eikenprocessierupsen onderzocht en gemonitord. Lees de informatie en adviezen

Foto van een boomstam met 8 eigenprocessierupsen. De rupsen hebben witte, lange haartjes