Nieuwe kunstwerken in het Gemeentehuis te Elst

Bij een vernieuwd gemeentehuis hoort nieuwe kunst. Tijdens de corona periode zijn in het gemeentehuis van Overbetuwe daarom drie kunstwerken geplaatst. Op maandag 4 juli vond de feestelijke presentatie van de kunstwerken plaats, in aanwezigheid van de kunstenaars.

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder: ’Kunstwerken zetten aan tot nadenken, vooral als u er echt even bij stil gaat staan. Ook in de openbare ruimte kan een kunstwerk een gevoel van rust en ruimte of welbevinden oproepen. In gewone mensentaal: je wordt er blij van!’

Kunstenaar Marieke Meijer over haar kunstwerk ‘Mens en Landschap’: “De relatie tussen mens en landschap moet niet uitgelegd worden, maar te zien zijn.” Het landschap om ons heen is een persoonlijke belevenis waarbij alle zintuigen worden aangesproken. Dit wordt versterkt door de quotes die de samenhang van het mens en het landschap onderstrepen.

Kunstenaar Marco Overkamp heeft twee kunstwerken geplaatst. ‘Glazen Kamers’ verbindt de omgeving met het gebouw. Door het transparante karakter staan deze met elkaar in verbinding en kan men er doorheen kijken. De gekozen gebouwen in het kunstwerk zijn typerend en herkenbaar voor iedere inwoner van Overbetuwe.

Het kunstwerk ‘Schervengericht’ geeft het gebouw een ziel. Met een knipoog naar de oude Atheense democratie is een beeltenis gecreëerd die geïnspireerd is op de Griekse wijsgeren en filosofen. Het samenspel van de scherven geven het beeld vorm of trekt het juist uit elkaar. Alles is een kwestie van perspectief.

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust langs om de kunstwerken te bekijken.