Oekraïne helpen vanuit Overbetuwe

Veel Oekraïners ontvluchten hun land en reizen onder meer naar West-Europa, om hier een veilig onderdak te vinden. De gemeente Overbetuwe wil hen niet in de kou laten staan.

Als gemeente denken we mee waar mogelijk, vooral voor lokale ondersteuning en coördinatie. De komende tijd blijven we u via deze website, via de gemeentepagina en onze social media op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en van de rol die we daar met zijn allen vanuit Overbetuwe in kunnen spelen. We laten de Oekraïners niet in de steek!

Opvanglocaties in Overbetuwe

We bieden opvang voor de langere termijn. Drie leegstaande gebouwen op het terrein van jeugdzorginstelling Pactum in Zetten worden vanaf half mei tijdelijk ingezet voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen.

Zelf hulp of opvang bieden

Wilt u zelf iets betekenen in de opvang van deze vluchtelingen? Kijk dan op onze pagina met veelgestelde vragen wat er mogelijk is. Dit overzicht wordt de komende tijd verder aangevuld. Ook heeft Takecarebnb een overzicht gemaakt met 10 tips voor het opvangen van een vluchtelingHieronder staan verwijzingen naar meer informatie voor als u op een andere manier wilt helpen.

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk Nederland heeft een speciaal platform opgezet: Nederlandvoorvluchtelingen.nl Er staat ook een lijst met veelgestelde vragen over Oekraïne, en een beknopt overzicht van hulporganisaties en hulpinitiatieven.

Refugee help

Op Refugeehelp staat alle informatie voor gevluchte Oekraïners die in Nederland zijn of van plan zijn hierheen te komen, en voor Nederlanders die hen willen helpen. De informatie is beschikbaar in Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een landelijke informatielijn geopend voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Rijksoverheid

Ook op de site van de Rijksoverheid staat veel informatie over de opvang van Oekraïners in Nederland. Ook deze informatie wordt steeds verder aangevuld.

Inschrijven vluchtelingen in gemeente Overbetuwe

Oekraïense vluchtelingen die in Overbetuwe verblijven bij inwoners, wordt dringend gevraagd zich bij de gemeente Overbetuwe in te schrijven.

Vergoeding voor eerste levensbehoeften

Voor vluchtelingen uit Oekraïne is een vergoeding beschikbaar waarmee ze in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien, het zogenaamde Leefgeld.

Samen voor Oekraïne