Oproep aan Oekraïense vluchtelingen in Overbetuwe: schrijf u in bij de gemeente

Oekraïense vluchtelingen die in Overbetuwe verblijven bij inwoners, wordt dringend gevraagd zich bij de gemeente Overbetuwe in te schrijven. Zij of hun gastgezin kunnen daarvoor contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0481.

Door zich in te schrijven bij de gemeente, krijgen ze een Burger Service Nummer (BSN) zodat ze eventueel kunnen werken en gemakkelijker toegang krijgen tot onderwijs en zorg. Ook kan de gemeente hen helpen met informatie over onderwijs voor de kinderen, zorg, welzijn en financiën. Daarnaast krijgt de gemeente zo zicht op hoeveel Oekraïense vluchtelingen er in de gemeente verblijven en waar. Dat is nodig om de ondersteuning aan hen en hun gastgezin zo goed mogelijk te organiseren. 

Kwetsbaar

Vluchtelingen zijn kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting. Ook daarom is het van belang dat zij zich registreren bij de gemeente. Zo blijven ze in beeld en kunnen ze in aanmerking komen voor de ondersteuning die voor vluchtelingen beschikbaar is. 

Alleenreizende kinderen

Voor alleenreizende kinderen is het ook van groot belang dat ze zich inschrijven bij de gemeente. Zij worden soms direct ondergebracht bij gastgezinnen of opgenomen door mensen die niet het ouderlijk gezag hebben. Deze kinderen verdienen vanwege mogelijk trauma speciale aandacht. Door registratie kan de gemeente zorgen voor de juiste zorg voor het kind en de beste ondersteuning voor het gastgezin.

Hebt u vragen over het inschrijven? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0481

Veel informatie voor Oekraïense vluchtelingen is ook te vinden via de site Refugee Help Hier staat ook veel informatie in het Oekraïens.