Energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2022 en 2023 een energietoeslag krijgen van € 1.300,-. Met dit extra geld kunnen zij (een deel van) de energiekosten betalen.

Ook in 2023 een energietoeslag van € 1.300,- 

Het kabinet heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt dat er ook in 2023 een energietoeslag van € 1.300,- per huishouden komt. Dit bedrag komt bovenop de € 1.300,- die huishoudens dit jaar ontvangen.

We betalen de energietoeslag voor 2023 voorlopig niet. U kunt nog geen aanvraag indienen voor de energietoeslag van 2023. We laten u weten als er meer informatie is. Houd deze pagina daarvoor in de gaten. 

De energietoeslag voor 2022 kunt u nog steeds aanvragen als u dat nog niet heeft gedaan.

Energietoeslag over 2022 aanvragen

Bent u niet bekend bij de gemeente en voldoet u wel aan de voorwaarden zoals hieronder beschreven? Dan kunt u de energietoeslag van 2022 ter waarde van € 1.300,- zelf aanvragen. Aanvragen kan tot en met 31 december 2022.

Energietoeslag aanvragen (pdf, 338 kB)

Vul het aanvraagformulier in en stuur het met kopieën, scans of screenshots van alle bewijsstukken naar info@overbetuwe.nl. Is dit niet mogelijk? U kunt het ook per post versturen naar:

Gemeente Overbetuwe
t.a.v. Energietoeslag (W&I)
Antwoordnummer 175
6660 VB Elst
U hoeft geen postzegel te gebruiken.

Voorwaarden energietoeslag

 • U heeft een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.
 • U woont in gemeente Overbetuwe.
 • U bent 21 jaar of ouder.
 • U heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning.
 • U heeft een laag (gezamenlijk) inkomen.
 • U heeft een eigen energiecontract voor uw woning.
 • Uw vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) telt niet mee. 

Andere punten

 • Eén energietoeslag per adres.
 • Eenmalig bedrag van € 1.300,-
Inkomenstabel 120% van het wettelijk sociaal minimum

Inkomenstabel per 1 juli 2022. Netto bedragen en exclusief vakantiegeld.

Gezinssamenstelling  21 jaar tot AOW-leeftijd Vanaf AOW-leeftijd
Alleenstaand of alleenstaande ouder € 1.256,07 € 1.397,26
Samenwonend of getrouwd € 1.794,40 € 1.892,81
Het inkomen berekenen

Voor het berekenen van uw inkomen (en dat van uw partner), telt u alle netto inkomsten van een maand bij elkaar op.

Optellen

 • Inkomsten uit arbeid/uitkering (zonder vakantietoeslag)
 • Pensioen, alimentatie/onderhoudsbijdrage
 • Overige inkomsten
 • Alleen voor echtparen: Algemene heffingskorting Belastingdienst (IB/PVV) voor de minst verdienende partner
 • Alleen voor alleenstaande ouders: Tegemoetkoming alleenstaande ouders (2022: € 274,- per maand). Dit bedrag zit inbegrepen in het kindgebonden budget voor alleenstaande ouders van de Belastingdienst. Het bedrag daarboven telt u niet mee als inkomen.

Niet meetellen

•    Bijzondere bijstand
•    Huurtoeslag
•    Zorgtoeslag
•    Kindgebonden budget (bedrag boven de € 274,- per maand, zie hierboven) 
•    Persoonsgebonden budget waarmee u zorg inkoopt 
•    Woonkostentoeslag

Bent u zelfstandige?

Heeft u iedere maand gelijke inkomsten? Dan kijkt de gemeente naar het inkomen van de maand voor de aanvraag. Heeft u wisselende inkomsten? Dan kijkt de gemeente naar uw inkomsten 3 maanden voor uw aanvraag. We vragen u om aan het eind van het jaar de jaarrekening van 2022 met ons te delen. Zo beoordelen we of u terecht de energietoeslag uitbetaald heeft gekregen. Zien we in de jaarrekening dat uw inkomsten over het hele jaar te hoog waren en u geen recht had op de toeslag? Dan krijgt u van ons een brief met het verzoek het ontvangen bedrag aan ons terug te betalen. 

Geen recht

Jongeren tot 21 jaar, dak- en thuislozen en mensen die in een inrichting wonen hebben geen recht op de eenmalige energietoeslag.

De energietoeslag automatisch ontvangen

Inwoners die bekend zijn bij de gemeente hebben de energietoeslag automatisch ontvangen. 

U bent bekend bij de gemeente: 

 • als u een uitkering hebt van de gemeente. Bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, IOAW of IOAZ.
 • als u een AIO-uitkering krijgt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 • als u in 2022 gebruik maakt van de Meedoenregeling. Kreeg u op 1 april of later de Meedoenregeling, dan kunt u de energietoeslag zelf aanvragen.

Geen energietoeslag ontvangen?

Bent u bekend bij de gemeente, maar heeft u geen energietoeslag ontvangen? Neem gerust contact met ons op en bel naar 14 0481 en kies voor optie 1.

Waarom de energietoeslag?

De prijzen van energie zijn afgelopen maanden hard gestegen. Hierdoor zijn veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen (tot 120% van het wettelijk sociaal minimum) is er een extra tegemoetkoming van de regering: de eenmalige energietoeslag. Gemeenten doen de uitbetaling van de energietoeslag. 

Thuis energie besparen

Wilt u thuis energie besparen en bent u benieuwd welke opties er zijn? Bij het Loket Duurzaam Wonen Plus krijgt u persoonlijk advies. Voor sommige energiebesparende maatregelen kunt u een lening of subsidie aanvragen. Loket Duurzaam Wonen Plus is iedere woensdagmiddag tussen 13.30 en 17.00 uur aanwezig in het gemeentehuis. Maak online een afspraak. Stel uw vraag via info@duurzaamwonenplus.nl, bezoek het digitale loket op duurzaamwonenplus.nl of bel naar 14 0481.

Ook zijn er veel bespaartips waar u vandaag nog mee kunt starten. 

Cadeaubon van € 90,- voor huurders

Weet u het nog, de cadeaubonnen voor energiebesparende producten? Voor huurders zijn er opnieuw cadeaubonnen beschikbaar. Dat komt omdat meerdere mensen hun bon niet op tijd hebben verzilverd. Er zijn weinig bonnen en ook nu geldt: op = op

Met deze bon kunt u gratis energiebesparende producten krijgen. Denk aan tochtstrippen, ledlampen of een waterbesparende douchekop. U kunt de cadeaubon inwisselen bij een van de deelnemende webshops of winkels bij u in de buurt.

Financiële hulp

Vraag hulp als u uw energierekening niet kunt betalen. Bijvoorbeeld door een betaalafspraak te maken met het energiebedrijf, of door contact op te nemen met Schuldhulpverlening. Meer over hulp bij geldzorgen.